Rýchle recepty s jerky a sušeným ovocím

Published : 09.08.2019, 07:44
Categories : DOMOSS kuchárka

Rýchle recepty s jerky a sušeným ovocím

Papája šalát s jerky

Potrebujeme

  • veľkú zelenú papáju 

  • jerky 

  • bazalka

  • ½ šálky sójovej omáčky 

  • ¾ šálky cukru 

  • ¾ šálky vínneho octu 

  • 1 šálku vody 

  • 5 strúčkou cesnaku 

  • chilli pastu alebo chilli extrakt 

Postup

Príprava Jerky

Mäso vytiahneme z mrazničky, nakrájame na tenké plátky o hrúbke 0,5 cm. Krájame po smere vlákien, aby bolo krásne krehké a jemné. Je potrebné ho zbaviť viditeľného tuku a zbytok tuk vysať papierovým obrúskom. Pred sušením ho môžeme posoliť, okoreniť alebo potrieť marinádrou z worcherstrovej, sójovej omáčky a sušeného zázvoru. Predĺžime tak životnosť jerky. Mäso sušíme v šučičke ovocia približne 4 – 6 hodín podľa hrúbky plátku. Správne usušené mäso pri ohnutí praská, no nezlomí sa. 

Chilli extrakt si pripravíme z mletých chilli a olivového oleja. Pre lepšie uskladnenie ho môžeme umiestniť do malej sklenenej fľaše. Preprípavu dresingu si zmiešame sójovú omáčku, cukor, vínneho octu, vody, nastrúhaného cesnaku a chilli pasty si pripravíme dressing. 

Ošúpanú a nastrúhanú papáju zmiešame s bazalkou, pridáme nakrájané jerky a pred podávaním polejeme dresingom. 

Dusená zelenina s fazuľkou a domácim jerkym 

Ingrediencie 

  • sezónna zelenina

  • fazuľa 

  • 2 ČL olivového oleja 

  • cibuľa 

  • zelená paprika 

  • 5 strúčikov cesnaku

  • 1 l kuracieho vývaru 

  • jerky 

  • ½ šálky melasu alebo cukru 

Postup

Fazuľu si uvaríme vopred alebo môžeme použiť sterilizovanú. V panvici si na olivovom oleji spemíne cibuľu, pridáme sezónnu zeleninu, uvarenú fazuľu. Neskôr pridáme nakrájanú zelenú papriku, strúčiky cesnaku a varíme ďalších pár minút. V jednej miske si zmiešame jerky, melasy, rascy. Prikryjeme a varíme na malom ohni cca hodinu, potom odkrijeme a varíme kým sa vyparí voda. Pred podávaním zmiešame s jerky a čerstvým šalátom. 

Home-made muesli s domáceho sušeného ovocia  

Potrebujeme 

  • 1 ½ šálky ovsených vločiek (môžu byť celozrnné)

  • 1 ½ šálky orechov (vlašské, pekanové, nepražené arašidy, mandle, kešu, pistácie,...podľa vašich preferencií)

  • 1 ½ šálky mixu semiačok (tekvicové, slnečnicové, ľanové, chia, podľa vašich preferencií )

  • ½ šálky mix sušeného ovocia (jablká, slivky, hrušky, maliny, jahody, podľa vašich preferencií)

Postup

Mix domáce ovocia si nákrájame na jemné plátky, drobné druhu ovocia nemusíme, usušené vložíme do sušičky ovocia a podľa potreby sušíme 2 až 4 hodiny. 

Všetky ingrediencie zmiešame, môžeme ich uskladniť v zaváraninových fľašiach, podávame s domácim jogurtom. 





Zdieľajte s priateľmi