Syrové praclíky, pagáčiky či semienkové kreky k telke

Published : 11.01.2019, 07:17
Categories : DOMOSS kuchárka

Syrové praclíky, pagáčiky či semienkové kreky k telke

Slané praclíky

Potrebujeme:

Cesto

  • 1 Hera alebo masla

  • 200 g polohrubej múky (pre bezlepkovú verziu použijeme špaldovú alebo ražnú múku)

  • 150 hladkej múky

  • 2 ks bambino

  • 3 PL kyslej smotany

  • ½ balenia prášku do pečiva

  • 2 žĺtky

  • soľ

Na posypanie:

  • vajíčko

  • mak, syr (postrúhaný), sezam, rasca

Postup:

Zmiešame všetky sypké suroviny, postupne pridávame zmäknutú Heru, bambino, kyslú smotanu a žĺtky. Vypracujeme ľahké cesto, ktoré necháme chvíľu odstáť. Môžeme si spraviť menšie bochníky. Z mierne hrubšie vyvaľkaného cesta vykrajujeme z nich praclíky, ktoré pred pečením potierame rozšľahaným bielkom. Posypeme soľou, semiačkami alebo rascou či nastrúhaným syrom. Pečieme pri teplote 200 °C asi desať minút.

Oškvarkové pagáče

Postrebujeme

  • 300g polohrubej múky (pre bezlepkovú verziu použijeme špaldovú alebo ražnú múku)

  • 4 PL mlieka

  • 30 g droždia

  • štipka cukru

  • 4 PL kyslej smotany

  • 3 PL bieleho vína

  • 3 žĺtky

  • 400g oškvarkov

  • mleté čierne korenie, soľ

Postup

Z mlieka, cukru, trochu múky a droždi si pripravíme kvások. Na mäsovom mlynčeku si pomelieme čerstvé oškvarky. Po vykysnutí ho zmiešame s múkou 2 žĺtkami, smotanou, vínom, pometými oškvarkami, soľou, korením a vypracujeme polotuhé cesto. Vložíme do misky a prikryté kuchynskou utierkou necháme v teple vykysnúť. Pre urýchlenie kysnutia, môžeme cesto vložiť na dvierka vopred vyhriatej rúry (Pozor: poča kysnutia musí byť trúba vypnutá). Počas kysnutia neodkrývame utierku. Vyvaľkáme, preložíme a znovu vyvaľkáme. Tento proces zopakujeme 3-krát, necháme prikyté stáť 25 mminút. vyvaľkané cesto na 15 mm vykrajujeme so štamprlíkom alebo malým pohárom pagáče. Navrh spravíme menšie zárezy, necháme chvíľku odstáť na plechu. Potrieme žĺtkom a posypeme mletým čiernym korením. Pečieme pri teplote ….asi ...minút.

Bryndzové pagáčiky

Potrebujeme:

  • 25g hladkej múky (pre bezlepkovú verziu použijeme špaldovú alebo ražnú múku)

  • 125 g bryndze

  • 125 g masla

  • 1 vajce

  • štipka soli

Postup:

Zo všetkých surovín si vypracujeme cesto, ktoré necháme odstáť 2 hodiny v chlade. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto v hrúbke 1 cm vykrajujeme štamprlíkom alebo malým skleným pohárom pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom. Poukladané na plechu pečieme v mierne vyhriatej rúre do zlatista.

Slané zdravé krekry zo semiačok

Potrebujeme:

  • 500 g ľanových semienok

  • 250 g tekvicových semienok

  • 250 g slnečnicových semienok

  • 250 g sezamových semienok

  • soľ, bylinky, cesnak, chilli, mleté čierne korenie

Postup:

Všetky semienka zaliate vodou necháme postáť aspoň 5 hodín. V prípade, že semiačka vypili všetkú vodu dolejeme ešte trochu vodou. Po odstáti slizkú hmotu osolíme a dochutíme podľa vlastnej chuti a výberu korenia a byliniek. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (z pripravenej hmoty pripravíme asi 3 plechy) a sušíme v rúre pri teplote 50°C. Po vysušení hmotu nakrájame na malé obdĺžniky alebo kocky a pokračujeme v sušení. Po skončení sušenia môžeme nakrájať na menšie kúsky. Zdravé kreky vydržia chutné niekoľko týždňov.   

Zdieľajte s priateľmi