Published : 11.01.2019, 07:17
Categories : DOMOSS kuchárka
Potrebujeme:
Cesto
1 Hera alebo masla
200 g polohrubej múky (pre bezlepkovú verziu použijeme špaldovú alebo ražnú múku)
150 hladkej múky
2 ks bambino
3 PL kyslej smotany
½ balenia prášku do pečiva
2 žĺtky
soľ
Na posypanie:
vajíčko
mak, syr (postrúhaný), sezam, rasca
Postup:
Zmiešame všetky sypké suroviny, postupne pridávame zmäknutú Heru, bambino, kyslú smotanu a žĺtky. Vypracujeme ľahké cesto, ktoré necháme chvíľu odstáť. Môžeme si spraviť menšie bochníky. Z mierne hrubšie vyvaľkaného cesta vykrajujeme z nich praclíky, ktoré pred pečením potierame rozšľahaným bielkom. Posypeme soľou, semiačkami alebo rascou či nastrúhaným syrom. Pečieme pri teplote 200 °C asi desať minút.
Postrebujeme
300g polohrubej múky (pre bezlepkovú verziu použijeme špaldovú alebo ražnú múku)
4 PL mlieka
30 g droždia
štipka cukru
4 PL kyslej smotany
3 PL bieleho vína
3 žĺtky
400g oškvarkov
mleté čierne korenie, soľ
Postup
Z mlieka, cukru, trochu múky a droždi si pripravíme kvások. Na mäsovom mlynčeku si pomelieme čerstvé oškvarky. Po vykysnutí ho zmiešame s múkou 2 žĺtkami, smotanou, vínom, pometými oškvarkami, soľou, korením a vypracujeme polotuhé cesto. Vložíme do misky a prikryté kuchynskou utierkou necháme v teple vykysnúť. Pre urýchlenie kysnutia, môžeme cesto vložiť na dvierka vopred vyhriatej rúry (Pozor: poča kysnutia musí byť trúba vypnutá). Počas kysnutia neodkrývame utierku. Vyvaľkáme, preložíme a znovu vyvaľkáme. Tento proces zopakujeme 3-krát, necháme prikyté stáť 25 mminút. vyvaľkané cesto na 15 mm vykrajujeme so štamprlíkom alebo malým pohárom pagáče. Navrh spravíme menšie zárezy, necháme chvíľku odstáť na plechu. Potrieme žĺtkom a posypeme mletým čiernym korením. Pečieme pri teplote ….asi ...minút.
Potrebujeme:
25g hladkej múky (pre bezlepkovú verziu použijeme špaldovú alebo ražnú múku)
125 g bryndze
125 g masla
1 vajce
štipka soli
Postup:
Zo všetkých surovín si vypracujeme cesto, ktoré necháme odstáť 2 hodiny v chlade. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto v hrúbke 1 cm vykrajujeme štamprlíkom alebo malým skleným pohárom pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom. Poukladané na plechu pečieme v mierne vyhriatej rúre do zlatista.
Potrebujeme:
500 g ľanových semienok
250 g tekvicových semienok
250 g slnečnicových semienok
250 g sezamových semienok
soľ, bylinky, cesnak, chilli, mleté čierne korenie
Postup:
Všetky semienka zaliate vodou necháme postáť aspoň 5 hodín. V prípade, že semiačka vypili všetkú vodu dolejeme ešte trochu vodou. Po odstáti slizkú hmotu osolíme a dochutíme podľa vlastnej chuti a výberu korenia a byliniek. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (z pripravenej hmoty pripravíme asi 3 plechy) a sušíme v rúre pri teplote 50°C. Po vysušení hmotu nakrájame na malé obdĺžniky alebo kocky a pokračujeme v sušení. Po skončení sušenia môžeme nakrájať na menšie kúsky. Zdravé kreky vydržia chutné niekoľko týždňov.