Zaváranie na niekoľko spôsobov

Published : 14.08.2018, 09:20
Categories : Domácnosť

Zaváranie na niekoľko spôsobov

Nebojte nebude žiadni hippsteri, len oživíte zašlú tradíciu svojich babičiek a možno vymyslíte aj svoj vlastný netradičný zaváraninový recept. Zaváranie má mnoho výhod – príjemne strávite čas s rodinou, navyše zaváraniny môžete použiť ako dekoráciu v kuchyni.

Rôzne spôsoby zavárania

  1.       Zaváranie v rúre

Nezáleží od typu rúry či vlastníte elektrickú, plynovú alebo teplovzdušnú,  ale hlavne od prednastavenej teploty. Pri zaváraní je dôležité, aby bola predhriata na 200 °C až 220 °C. Teplota sa pri elektrických, plynových a teplovzdušných môže líšiť, preto je potrebné, aby sa najprv vložil iba jeden pohár so zaváraninou a podľa výsledku prispôsobte teplotu ostatným zaváraninám. Pri ukladaní na plech je dôležité, aby medzi pohármi bola medzera minimálne 1 cm čím zabránite popukaniu pohárov a do výšky 1,5 cm nalejete vodu. Plech s pripravenými zaváraninami umiestnite na spodok rúry. Dĺžka závisí, nielen od druhu ovocia a zeleniny, ale aj od veľkosti pohárov. Väčšie poháre nechajte 10 až 13 minút, menšie 5 až 8 minút. Mäkké ovocie a zeleninu sterilizujte kratšiu dobu, tvrdšie nechajte viac. Po vytiahnutí z rúry je vhodné zaváraniny prikryť utierku a nechať odpočívať v teple.

  1.       Zaváranie v mikrovlnnej rúre

Mikrovnku okrem svojich základných funkcie môžeme využiť aj na zaváranie. Je jedno či máte garsónku alebo ste v podnájme. Chutné zeleninové a ovocné zaváraniny si môžete pripraviť všade. Stačí ak pekne naskladáte do pripravených pohárov, zalejte pripraveným cukrovým roztokom, no nechajte však 2 cm od okraja voľno. Čas zavárania bude nielen závisieť od tvrdosti plodov, ale aj od výkonu mikrovlnnej rúry.

Zaváranie jedného pohára:

  •          Výkon 700 W = 6 minút
  •          Výkon 750 W = 5 a pol minúty
  •          Výkon 800 W = 5 minút a niekoľko sekúnd
  •          Výkon 850 W = 5 minút
  •          Výkon 900 W = 4 a pol minúty
  1.     Zaváranie v zaváracom a klasickom hrnci

Zavárací hrniec má veľmi veľa výhod a uľahčí prácu a skráti čas. Stačí ak do zaváracieho pohára naskladáte poháre, zalejete vodou a čakáte na výsledok. Vďaka zabudovanému teplomeru presne viete o teplote a tak isto si viete aj odhadnúť čas zavárania a môžete si tak isto regulovať vodu.

Zavárací hrniec môžete využiť nielen na zaváranie, ale aj na varenie vína, polievok, prípravu gulášov, zemiakov a podobne.

Zavárať môžete aj vo väčšom klasickom hrnci na plynovom sporáku, indukčnej doske a tak isto aj na sklokeramike. Stačí ak do hrnca naukladáte menšie poháre (nesmú sa však dotýkať), zalejete vodou a privediete do varu.

  1.       Zaváranie v umývačke riadu

Nie je to žiaden výmysel ani módny výstrelok, ale skutočne sa dá zavárať v umývačkách riadu. Pripravené poháre umiestnite tak ako boli vzpriamené viečkom hore. Odporúčame, aby poháre mali rovnaké veľkosti, menšie poháre dajte do vrchného košíka a väčšie do spodného. Proces zavárania v umývačke riadu je jednoduchý. Odstráňte čistiacu tabletu a iné riady, teplotu nastavte na 70 až 80°C (nižšie teploty znehodnotia suroviny a to nechceme). Po skončení programu „zaváranie“ položte poháre dole viečkom na pripravenú suchú utierku a nechajte vychladnúť.

Základné rady pri zaváraní

  1.       Hygiena na prvom mieste - nielen suroviny, ale aj poháre a aj vyše ruky by mali byť vždy čisté.
  1.       Skúste použiť soľ - ak nemáte radi cukor alebo ho nemôžete konzumovať skúste použiť do kompótov soľ. Nie, nie je to výmysel, soľ vytiahne sladkastú chuť z ovocia, ktoré sa krásne rozvinú. Dôležité je však používať dostatočne zrelé plody.
  2.       Poriadne uzavrite zaváraninu - zle uzavretou zaváraninou sa znehodnotí obsah a pri manipulácií si môžete ublížiť. 
  1.       Označujte si štítkom poháre - naučte sa používať štítky, kde dáte dátum zavárania druh. Môžete sa na nich kreatívne vyžiť a vytvoriť si tak unikátne   a vlastné balenie.
  1.       Používajte vždy čerstvé suroviny - potraviny na zaváranie nikdy nesmú byť prezreté, hnilé, takto by sa zaváranina iba rýchlo pokazila.

Share this content