zdrave-obedy-aj-do-prace-

Zdravé obedy aj do práce

Published : 04.01.2019, 07:26
Categories : DOMOSS kuchárka

Zdravé obedy aj do práce

Plnená zelenina s bylinkovým pšenom

Potrebujeme:

  • 2 ks paprika

  • 1 ks baklažán

  • 1 ks cukina

  • 125 g pšeno

  • 3 Ľ červená mletá paprika

  • 1 ks cibuľa

  • 1 Čl zmes talianskych bylín

  • 1 strúčik cesnaku

  • olivový olej

  • soľ

  • čierne korenie

  • zeleninový vývar

Postup:

Očistíme si papriku od semienok, necháme si však vrch z papriky na zdobenie. Cibuľu a cesnka si nakrájame nadrobno. Cuklinu a baklažán si nakrájame na malé kocky a opražíme spolu s cesnakom a cibuľou. Osolíme a okoreníme. Pšeno zalejeme trojnásobným množstvom zeleninového vývaru a necháme variť do mäkka. Do hotového pšena pridáme podusenú zeleninu. Pripravené očistené papriky naplníme zmesou, na záver pečieme pri 180°C asi 25 minút.

Quinoa šalát s tuniakom

Ingrediencie:

  • 160 g tuniak v olivovom oleji

  • 200 g quinoa (môžeme nahradiť hnedou alebo čiernou ryžou)

  • 2 hrnčeky voda

  • 120 g kukurica

  • 120 g väčšia biela fazuľa

  • 1 ks červená paprika

  • 1/2 ks šalátová uhorka

  • 100 špenátové listy

  • 100 g francúzske fazuľky 
  • podľa chuti

  • morská soľ

  • trochu čierne korenie

  • trochu extra panenský olivový olej

  • citrón

Postup:

Quinou pripravíme ako by sme pripravovali ryžu (ak si zvolíme variantu s hnedou alebo čiernou ryžou, tak pre urýchlenie varenie použijeme ryžovar) Necháme na približne 10 minút vychladnúť. V hrnci si pripravíme francúzske fazuľky (ak použijeme mrazené fazuľky, stačí ich zohriať na masle a dochutiť). Do pripravenej quinoi pridáme čerstvo nakrájané uhorky, papriku, kukuricu a fazuľu. Dobre premiešame, potom pridáme tuniaka. Dochutíme soľou a korením. Pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Dozdobíme čerstvým petržlenom.

Tip:quinoa a ryžu je dobré nechať chvíľu oddýchnuť, aby sa vytvorila zdravá vláknina, ktorá podporuje dobré baktérie a trávenie.

Pohánkový šalát s jablkami

Potrebujeme:

  • 3 ks jabĺk

  • 1 ks citrónu

  • 1 zväzok reďkovky

  • 150 g balkánskeho syru

  • 1 ks pór

  • 150 g pohánky

  • 2 PL oleja

  • trochu soli

  • 1 KL mletej sladkej papriky

Postup:

Pohanku prepláchneme, zalejeme horúcou vodou, osolíme a varíme  do zmäknutia 15 -20 minút. Očistené jablká zbavené jadierok, nakrájame na kocky a pokvapkáme šťavou z polky citrónu, aby nestmavli. Reďkovky pokrájame na plátky, balkánsky syr na kocky a pór na malé kolieska. Pripravené suroviny pridáme k pohanke, pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou a trochu posolíme, okoreníme paprikou a premiešame.



Share this content