Ako vybrať ten správny ohrievač vody?

   17.08.2023 10:49:51     Rady a tipy
Ako vybrať ten správny ohrievač vody?

Kúpa ohrievača vody nie je jednoduchá záležitosť, nakoľko pri rozhodovaní musíte mať dostatočné informácie o tom, aký typ ohrievača je pre vás najvhodnejší. Taktiež vám ponúkneme rôzne tipy a rady, ako by ste mali postupovať a čo by ste mali zohľadniť pri výbere ohrievača.

V tomto článku si priblížime prečo je dôležité mať dobrý ohrievač vody, ich výhody a nevýhody a taktiež si opíšeme jednotlivé druhy ohrievačov, ktoré sú v súčasnosti dostupné na trhu. Je dôležité mať na pamäti, že nie všetky ohrievače vody sú rovnaké.

elektricky-bojler

Prečo je dôležité mať dobrý ohrievač vody?

Ohrievač vody je jednou z najdôležitejších súčastí domácej vodovodnej sústavy. Zabezpečuje teplú vodu pre domácnosť a umožňuje úsporu energie. V súčasnosti existujú na trhu rôzne typy ohrievačov vody – elektrické, plynové, ohrievače na tuhé palivo a kombinované ohrievače. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody, preto je dôležité si pri ich výbere dávať pozor na niekoľko faktorov ako napríklad:

  • Veľkosť domácnosti – ak máte veľkú rodinu a často používate viacero kúpeľní, ohrievač vody s bojlerom môže byť ideálnou voľbou. Naopak ak máte menšiu domácnosť, prietokový ohrievač vody je lepšou voľbou pre vašu domácnosť

  • Spotreba teplej vody – zvážte, koľko teplej vody vaša domácnosť denne spotrebuje. To vám pomôže určiť veľkosť ohrievača vody, ktorý potrebujete. Ak spotrebujete veľa teplej vody, zamyslite sa, či by pre vás nebol lepší ohrievač vody s väčšou kapacitou.

  • Typ paliva – ak ste pripojení na plynovú alebo elektrickú sieť, môžete si vybrať medzi ohrievačmi vody, ktoré pracujú s týmito zdrojmi energie. Ak preferujete ohrievač vody, ktorý pracuje na alternatívnych zdrojoch energie, zvážte solárny ohrievač vody alebo tepelné čerpadlo.

  • Náklady – koľko ste ochotní investovať do ohrievača vody? Rôzne typy ohrievačov majú rôzne ceny. Zamyslite sa nad tým, aké budú dlhodobé náklady na energiu a údržbu a v neposlednom rade nad rozpočtom, ktorý máte na ohrievač vody vyčlenený.

  • Dostupný priestor – odmerajte si, aký veľký priestor máte k dispozícii na inštaláciu ohrievača vody. Niektoré typy ohrievačov vody, ako napríklad ohrievače s bojlerom, môžu byť veľké a tým pádom môžu byť náročné na inštaláciu.

  • Výkonnosť – výkonnosť ohrievača vody môže značne  zmeniť vaše mesačné účty za energie. Niektoré typy ohrievačov vody sú výkonnejšie ako iné, a tak môžu byť pre vašu domácnosť lepšou voľbou ako tie menej výkonné.

Toto sú niektoré faktory, ktoré môžu na rozhodovanie vplývať. Ale čím sa jednotlivé ohrievače odlišujú? Poďme sa nato spoločne pozrieť…

ohrievac-na-vodu

Typy ohrievačov vody

Skôr ako si jednotlivé ohrievače bližšie charakterizujeme, musíme pripomenúť, že výber ohrievača vody by mal byť v prvom rade založený na individuálnych potrebách a preferenciách každej domácnosti prípadne firmy. Na trhu máme niekoľko typov.

Ohrievače vody na elektrinu

Ohrievač vody na elektrinu je jeden z najbežnejších typov ohrievačov vody. Jeho prevádzka je relatívne jednoduchá. Princíp je založený na tom, že elektrický prúd preteká cez ohrievací prvok, ktorý zohrieva vodu v nádrži. 

Ohrievače vody na elektrinu sú obvykle cenovo dostupnejšie ako ohrievače s plynovým alebo solárnym pohonom a zároveň vyžadujú menej údržby.

Kombinované ohrievače vody

Kombinovaný ohrievač vody je zariadenie, ktoré slúži ako na ohrev vody, tak aj na vykurovanie domu. Tento typ ohrievača vody sa využíva najmä v domácnostiach, kde nie je k dispozícii samostatný ohrievač vody a kúrenie je zabezpečené cez centrálne kúrenie.

Kombinovaný ohrievač vody môže byť napájaný rôznymi palivami, ako sú napríklad plyn, nafta, biomasové palivá a elektrina. Jeho veľkosť závisí od veľkosti domu a potrieb spotrebiteľov.

Výhodou je, že umožňuje úsporu miesta, pretože zaberá menej miesta ako samostatný ohrievač vody a samostatné kúrenie.

Naopak nevýhoda kombinovaného ohrievača vody sa môže prejaviť v situácii, keď dôjde k poruche, pretože to môže ovplyvniť obe funkcie zariadenia naraz. Preto je dôležité, aby bol kombinovaný ohrievač vody nainštalovaný správne a pravidelne udržiavaný.

Prietokové ohrievače vody 

Prietokový ohrievač vody je zariadenie, ktoré slúži na ohrev vody v priamom prúde vody, čím poskytuje okamžitý a neobmedzený prístup k horúcej vode. Tieto zariadenia sú obzvlášť užitočné pre menšie byty alebo pre situácie, kedy nie je dostupný dostatočne veľký zásobník na ohrev vody, ako napríklad v prípade karavanov alebo lodí.

Prietokový ohrievač vody funguje tak, že voda preteká cez zariadenie, pričom dochádza k ohrevu vody pomocou ohrievača, ktorý môže byť plynový, elektrický alebo slnečný.

Ohrievače vody na tuhé palivo

Ohrievač vody na tuhé palivo, tento ohrievač vody je určený na nepriamy ohrev teplej vody. Voda v ohrievači vody sa zahrieva prostredníctvom výmenníka tepla, ktorý je pripojený k vykurovaciemu systému. V prípade potreby môže byť tento ohrievač vybavený plynovým ohrievacím telesom.

Ak máte k dispozícii samostatný zdroj tepla a potrebujete veľkú kapacitu ohrievača vody, ohrievač s nepriamym ohrevom môže byť pre vás vhodným riešením.

Solárne ohrievače vody

Solárny ohrievač vody je úžasný spôsob, ako ušetriť energiu a peniaze. Solárny ohrievač vody poskytuje ekologickú alternatívu k tradičným systémom ohrevu vody pri dodržaní efektívnej úspory energie.

Výhodou solárneho ohrievača vody je jeho ekologickosť a úspornosť. Keďže využíva obnoviteľný zdroj energie, znižuje množstvo emisií skleníkových plynov a šetrí náklady na energiu. Solárne ohrievače vody sú vhodné pre väčšinu oblastí a využitie slnečnej energie môže byť veľmi efektívne aj v oblastiach s mierne chladnejším podnebím.

Nevýhodou solárneho ohrievača vody môže byť jeho vysoká počiatočná cena a náročnosť na inštaláciu. Je dôležité zvoliť správne umiestnenie a orientáciu kolektorov, aby bolo dosiahnuté čo najväčšie množstvo slnečného svetla. V oblastiach s nízkym počtom slnečných dní môže byť solárny ohrievač vody menej efektívny, pretože menej slnečného žiarenia znamená menej tepelného výkonu.

Tepelné čerpadlá na vodu

Tepelné čerpadlá na vodu poskytujú intenzívny prísun tepla, aby ste mali vždy prístup k teplej vode. Tepelné čerpadlá na vodu sú skvelou voľbou pre jednoduchšiu inštaláciu a používajú sa na dodávanie teplej vody do odberných miest so zníženým odberom.

tepelne-cerpadlo-na-vodu

Rada na záver

Po prečítaní tohto článku ste určite usúdili, že každý ohrievač vody má svoje výhody a nevýhody. Ak si stále nie ste istý, odporúčame vám poradiť sa so skúseným odborníkom, ktorý vám pomôže vybrať ten najlepší typ. Kontaktovanie odborníka je dôležité aj pre správnu inštaláciu ohrievača vody. Nesprávne nainštalovaný ohrievač vody môže spôsobiť problémy s ako s prevádzkou tak s bezpečnosťou.