Nebojte sa, nebudete žiadni hipsteri, len oživíte zašlú tradíciu svojich babičiek a možno vymyslíte aj svoj vlastný netradičný zaváraninový recept. Zaváranie má mnoho výhod – príjemne strávite čas s rodinou a navyše môžete zaváraniny použiť aj ako dekoráciu v kuchyni.
Áno, dá sa to. Sušené ovocie je oveľa zdravšia verzia ku klasickým chipsom alebo arašidovým chrumkách. Sušené ovocie milujú nielen vyznávači RAW stravovania či vegáni. Ako zdravú maškrtu si ho dopraje každý, a to hlavne počas zimného obdobia. Kvalitné sušičky ovocia dokážu zachovať vitamíny, minerály a vlákninu, navyše počas procesu sušenia nedochádza ku strate farby a vône. Počas procesu sušenia sa takisto zamedzí kontaktu potravín s hmyzom a kontaminácii plesňami. Sušičky ovocia od Eta disponujú technológiou Air Flow (horizontálna regulácia vzduchu), čím sa zabezpečí rovnomerne usušené ovocie či zelenina.
Sušičku ovocia využijú efektívne aj hubári. Svoje hubárske úlovky usušia rýchlejšie a lepšie, ako keby mali prekladať nakrájané huby na slnku. Vďaka nastaviteľnej teplote si v sušičke ovocia dokážete pripraviť takmer všetko. Dokonca aj jerky (sušené mäso). Ideálne teplotné rozmedzie je od 30°C až po 70°C. Závisí od druhu potravín, preto oceníte manuálne nastavenie teploty. Ďalšou veľkou výhodou je poistka proti prehriatiu a časovač.
Zavárací hrniec má veľmi veľa výhod, uľahčí prácu, ale skráti aj čas. Stačí, ak do zaváracieho hrnca naskladáte poháre, zalejete vodou a čakáte na výsledok.
Vďaka zabudovanému teplomeru si môžete sledovať teplotu, vďaka čomu si viete aj odhadnúť čas zavárania a regulovať vodu.
Zavárací hrniec môžete využiť nielen na zaváranie, ale aj na varenie vína, zemiakov a podobne.
Zavárať môžete aj vo väčšom klasickom hrnci na plynovom sporáku, indukčnej doske či na sklokeramike.
Nezáleží či vlastníte elektrickú, plynovú alebo teplovzdušnú rúru, základom je správne prednastavená teplota. Pri zaváraní je ideálna teplota 200 °C až 220 °C.
Teplota sa pri jednotlivých typoch môže líšiť, preto je nutné, aby ste vložil iba jeden pohár so zaváraninou a podľa výsledku prispôsobte teplotu. Pri ukladaní na plech je dôležité, aby medzi pohármi bola medzera minimálne 1 cm a do výšky 1,5 cm nalejete vodu.
Plech s pripravenými zaváraninami umiestnite na spodok rúry. Väčšie poháre nechajte 10 až 13 minút, menšie 5 až 8 minút. Mäkké ovocie a zeleninu sterilizujte kratšiu dobu, tvrdšie nechajte o niečo dlhšie. Po vytiahnutí z rúry je vhodné zaváraniny prikryť utierku a nechať odpočívať v teple.
Mikrovlnnú rúru, okrem svojich základných funkcií, môžeme využiť aj na zaváranie. Stačí, ak ovocie naskladáte do pripravených pohárov a zalejete pripraveným cukrovým roztokom, avšak od okraja pohára nechajte voľno cca 2 cm. Čas zavárania bude nielen závisieť od tvrdosti plodov, ale aj od výkonu mikrovlnnej rúry.
Zaváranie jedného pohára:
139,00 €
68,00 €
165,00 €
159,00 €
Žiaden výmysel ani módny výstrelok. V umývačke riadu sa skutočne dá zavárať! Pripravené poháre umiestnite tak, aby boli vzpriamené viečkom hore.
Odporúčame, aby poháre mali rovnaké veľkosti, menšie poháre dajte do vrchného košíka a väčšie do spodného. Proces zavárania v umývačke riadu je jednoduchý. Odstráňte čistiacu tabletu a teplotu nastavíte na 70 až 80°C (nižšie teploty znehodnotia suroviny, a to nechceme).
Po skončení programu „zaváranie“ položte poháre viečkom dole na pripravenú suchú utierku a nechajte vychladnúť.
459,00 €