Ako si vybrať klimatizáciu

   21.07.2023 10:42:18
Ako si vybrať klimatizáciu

Z roka na rok sa nám zdá, že letné deti sú čoraz teplejšie. Niektorým ľuďom to môže vyhovovať, no ak patríte k tým, ktorí nemajú radi tropické teploty, určite oceníte kvalitnú klimatizáciu. Neviete akú klimatizáciu si vybrať? V tomto článku vám vysvetlíme základné princípy klimatizácie a priblížime si, čím by ste sa mali riadiť pri výbere klimatizácie do vašej domácnosti.

Správne vybraná klimatizácia vám poskytne nielen úľavu od letných horúčav, ale aj výhodu čistého vzduchu počas celého roka alebo dokonca možnosť regulácie vlhkosti či vykurovania v zimných mesiacoch.

Niektoré klimatizácie dokonca umožňujú diaľkové ovládanie zo smartfónu, takže sa vždy môžete vrátiť do príjemne klimatizovaného alebo vyhriateho priestoru.

klimatizacia-v-domacnosti

Základné princípy klimatizácie

Na úvod trocha fyziky :). Vedeli ste, že klimatizácia v skutočnosti nevyrába studený vzduch, ale manipuluje s teplom ? Klimatizácia používa plyn nazývaný freón, ktorý sa používa na rôzne chladiace účely.

Zariadenie nasáva teplý vzduch a ochladzuje ho procesom odparovania. Potom ventilátor vyfukuje teraz už ochladený vzduch do miestnosti. Keď klimatizácia chladí, freón absorbuje teplo z vnútra miestnosti a uvoľňuje ho von. Pri ohrievaní sa tento proces obráti. 

klimatizacia-vonkajsia-jednotka

Aký typ klimatizácie potrebujete?

Klimatizácie delíme na stacionárne (tento typ klimatizácie je zabudovaný v stene a už sa nedá premiestňovať) a mobilné. Každý typ má svoje výhody a nevýhody. Niektoré sú preto vhodnejšie do bytov a niektoré do domov.

Zďaleka najvýkonnejšie sú stacionárne dvojdielne klimatizácie, ktoré sa zvyknú označovať ako splitové a multisplitové. Skladajú sa z vonkajšej a vnútornej jednotky prepojenej potrubím s chladivom.

Nevýhodou sú vysoké náklady a potreba štrukturálnych zásahov. Z tohto dôvodu je inštalácia takéhoto systému najvhodnejšia pri stavbe alebo rekonštrukcii domu či bytu. 

Splitové klimatizácie

Všetky moderné splitové klimatizácie majú delený systém, čo znamená, že sa skladajú z dvoch samostatných častí – vnútornej a vonkajšej jednotky. Obe jednotky majú funkciu výparníka a kondenzátora a ich funkcia sa mení v závislosti od prevádzkového režimu.

Ak klimatizácia chladí miestnosť, vnútorná jednotka má funkciu výparníka, zatiaľ čo vonkajšia jednotka má funkciu kondenzátora.

Ak sa miestnosť ohrieva, tieto jednotky si vymenia funkcie – vnútorná jednotka pracuje ako kondenzátor, zatiaľ čo vonkajšia jednotka pracuje ako výparník.

Multisplitové klimatizácie

Multisplitový klimatizačný systém má niekoľko vnútorných jednotiek pripojených k vonkajšej jednotke, ktoré môžu byť rozmiestnené vo viacerých miestnostiach. Multisplitové klimatizácie sa môžu používať vo veľkých bytoch, rodinných domoch alebo firemných budovách bez toho, aby bolo potrebné mať na objekte nainštalovaných niekoľko vonkajších jednotiek.

Jednotlivé vnútorné jednotky sú individuálne nastaviteľné a ovládateľné, ale musia pracovať v rovnakom režime – chladenie alebo vykurovanie. Vnútorné jednotky je možné inštalovať a pripojiť dodatočne, navyše v rôznych typoch, ako sú napríklad stropné a nástenné klimatizácie alebo podlahové jednotky.

klimatizacia-s-ovladacom

Mobilné klimatizácie

Mobilné klimatizácie patria do kategórie najmenších modelov. Sú určené predovšetkým na jednoduché lokálne chladenie malých priestorov a miestností do 50 m³. Z technického hľadiska ide o samostatné, voľne stojace jednotky, ktoré možno voľne premiestňovať.

Mobilné klimatizačné zariadenia sú vybavené vývodom teplého vzduchu, ktorý je zvyčajne vedený von oknom alebo cez stenu. V porovnaní s klimatizáciami s vonkajšou jednotkou sú mobilné klimatizácie hlučnejšie, ale nájdete aj energeticky úsporné modely, ktoré sú relatívne tiché, ako napr. mobilná klimatizácia Whirlpool PACW212CO.

Medzi hlavné výhody mobilných klimatizácií patria: nízke nákupné náklady, jednoduchá premiestniteľnosť, jednoduché nastavenie a jednoduché ovládanie.

Aký výkon klimatizácie potrebujete a čo znamenajú jednotlivé funkcie?

Výkon klimatizácie

Výkon klimatizácie je najdôležitejším technickým bodom, na základe ktorého možno vybrať správne zariadenie. Je dôležité, aby jednotka, ktorú chcete kúpiť, mala správny výkon určený pre priestor, ktorý potrebujete vychladiť alebo vykurovať.

Ak je výkon príliš vysoký, klimatizácia sa často zapína a vypína. Naopak, ak je výkon príliš nízky, klimatizácia bude pracovať nepretržite, čo bude mať za následok vyššiu spotrebu energie s nízkou účinnosťou.

Ako hrubý ukazovateľ môžete vypočítať výkon klimatizácie podľa m2 priestoru, ktorý sa má ochladzovať. Na 10 m2 klimatizovaného priestoru je potrebný 1 kW chladiaceho výkonu. Dodržiavajte maximálny odporúčaný objem miestnosti, ktorý môže klimatizácia ochladzovať.

Bežný výkon je približne 2,6 kW a dokáže ochladiť miestnosť s objemom 70 m3. Ide však o miestnosti bez tepelných ziskov. V kuchyni vzniká teplo pri používaní sporáka alebo rúry a potrebujete klimatizáciu s vyšším výkonom.

Funkcie klimatizácie

Funkcia SLEEP dokáže v noci udržiavať príjemnú klímu pre pohodlný spánok. Funkcia DRY alebo inak nazývaná aj funkcia odvlhčovania udržiava vlhkosť a teplotu v miestnosti na príjemnej úrovni. Režim AUTO automaticky určí prevádzkový režim pre optimálny komfort.

Funkcia časovača umožňuje vypnutie alebo zapnutie klimatizácie napríklad pred vaším príchodom z práce v požadovanom dennom čase. Na LED displeji sa zobrazuje aktuálna teplota v miestnosti a nastavený prevádzkový režim.

Funkciu vykurovania oceníte v jarných a jesenných chladných dňoch mimo bežnej vykurovacej sezóny. V mrazivom počasí však nenahradí bežné vykurovanie. Funkcia automatického resetu zapne prístroj do režimu, v ktorom sa nachádzal pred výpadkom napájania.

Moderné mobilné klimatizácie už nemajú nádrž na kondenzát, ale majú špeciálnu funkciu odparovania. Automatická funkcia vnútorného sušenia alebo čistenia zabraňuje zvyškovej vlhkosti a tvorbe plesní. Multifunkčný diaľkový ovládač umožňuje diaľkové ovládanie.

Detská poistka je dôležitým prvkom pre tých, ktorí majú doma malé deti.

Aká je hlučnosť?

V závislosti od umiestnenia klimatizácie môže byť rozhodujúca aj jej hlučnosť. Ak chcete mať klimatizáciu v spálni zapnutú cez noc a nepatríte k ľuďom, ktorých mierne bzučanie uspáva, dávajte si pozor aj na úroveň decibelov.

Samozrejme, existujú tichšie aj hlučnejšie modely. Rozhodujúci je rozsah intenzity výkonu, ktorý by mal byť široko rozptýlený (od minimálnej po maximálnu).

klimatizacia-v-byte

Záver 

Na záver zhrnieme, že klimatizácia je v domácnosti veľkým pomocníkom – či už chcete teplo alebo zimu, pomocou klimatizácie si nastavíte ideálnu teplotu v akomkoľvek ročnom období a ako sme už spomínali, navyše udržiava vzduch čistý

 Ak si nie ste voľbou klimatizácie istí ani po prečítaní našich tipov, skúste sa obrátiť na odborníka, ktorý vám podľa vašich parametrov vyberie najvhodnejšiu klimatizáciu.

Ak si klímu zakúpite, nezabúdajte na každoročný servis svojho zariadenia, aby fungovala tak, ako má.